pondělí 29. září 2008

Jak se zije v Nepalu

29. 9. 2008, Kathmandu – Thamel, Pumpernickel bakery

Jak jinak zacit vypraveni o Nepalu nez informaci o pocasi. Zrovna sedime v jedine restauraci, kde prodavaji tmavy, nesladky chleb (ano, priznavame, je znacne turisticka :-) ve ctvrti Thamel (ano, je take znacne turisticka. No a co?) a (zpatky k pocasi) prsi. Co jsme prijeli, strida se pravidelne dest se sluncem, teploty jako v lete u nas, takze vesmes prijemne.
Kathmandu vypada v okoli Thamelu jako vetsina indickych mest. Veskere deni se odehrava na ulici vsude spousta lidi (vsichni samozrejme neco nabizeji), spina, smrad, hluk. Proste klasika.V Kathmandu je navic extremni mnozstvi aut, autobusu a motorek, takze chvilemi se tu opravdu neda dychat.

Typicka poulicni situace se nam stala hned prvni vecer. Prisel k nam asi ctrnactilety klucik s jointem v ruce a potemnele zaseptal Kostovi: "Smoke?". Vecernimi ulicemi Kathmandu se tak tise nese sislavy sepot, vsichni nabizeji totez: "Hasis, marihuana or anything else, if you like, my friend?" ;-)
V Nepalu se plati nepalskou rupii. V Kathmandu v Thamelu (predpokladame, ze tady je to nejdrazsi) stoji dvojluzak v prumernem ho(s)telu 500-1000 Rps, obed pro dva 400 Rps, "goretexova" bunda se "softshelovou" mikinou 4400 Rps, internet jedna hodina 40-60 Rps (i kdyz podle rychlosti by nemel stat vic, nez 10), atp. Tim jsme vam nas rozpocet asi moc nepriblizili, ze :) Nasleduje ekonomicke okenko: kombinace vyvoju ekonomik Cech a Nepalu nasinci znacne nahrava. Ceska koruna totiz vuci euru vyrazne posilila, kdezto s nepalskou rupii je to presne naopak. Takze za 1 Kc dostanete priblizne 4,2 Rps. Kdyz si prepocitate ceny, zjistite, ze je to tu opravdu levne. Snad nam to nejaky ten mesic vydrzi :-)


















14 komentářů:

kaprici řekl(a)...

Moooc se mi libi, ze v Nepalu se plati otackama za sekundu:-)))
To se toci kazdej, kdo se obchodu ucastni nebo jen vybrany jedinec z rad kupujicich?:-)
Kecy, ja vim (vtipna kase k veceri), ale preci nedelate komentovatelnej blog kvuli: "Jee, mejte se tam fajn." nebo "Krasny fotky, tesim se az pokecame po vasem navratu!" :)

harmex řekl(a)...

samozrejme ze se toci jen ten vybranej - a tim je dycky nakej bilej ksicht :-)) takze kosta :-))
i kdyz on je takovej tmavsi :))) tak ze by marta?? :-)) ti ted teda nevim...

Luboshak řekl(a)...

Skvělý, už vás mám v oblíbených (teda ty stránky, vás ne ;-))
GUDLAK

marta a kosta řekl(a)...

tak aby bylo jasno,
vzdycky se zatim tocila marta (uz ma taky peknou sragorku a uz i nekolikrat zvracela :) i kdyz s ksichtikem to nema nic spolecnyho... (to by se samozrejme tocil kosta)
jinak diky moc za prispevky (i kdyz neco ve stylu "jeee, mejte se tam fajn a zase napiste" nam, kapriku, taky nevadi ;-)))
chvalime za pripojeni fotek do profilu. to je gut. prosime o prubeznou aktualizaci, at nezapomenem, jak vypadate. ;)

ale(!)
jak je mozny, ze uzivatele harmex si prohlizelo uz 8 lidi a nam nic nenapsali?? to vsechny zajima jenom to, v jakym znameni je harmy narozenej? takhle by to dal neslo, kamaradickove... :) nebo pude harmex do ignorelistu :---D

harmex řekl(a)...

no tak moooment!!! preci skutecnost - ze sem nejkrasnejsi a nejvtipnejsi - este nemusi znamenat presun rovnou do IGNORELISTu??? :-))))

ps: sem se snazil vybrat svoji nejhnusnejsi fotku - fakt uz zadnou horsi nemam :))
ps2: na sragorku je dobrej kukuri-rum :))
ps3: sem lev, kterej sezere ovci :-)

kaprici řekl(a)...

Tak Harmy ma uz 12, ale my vedeme:-)
No co ti vam mam povidat, proste lidi si prectou krasny clanek a pak se chtej kouknout na krasny obliceje:-)

P.S.327: My fotku vymenime, pri zakladani profilu byl omezenj vyber. Nicmene to neznamena, ze dodame hezci :-)

harmex řekl(a)...

hezci by byla jen v pripade, ze bys tam nebyl ty :))

Luboshak řekl(a)...

Kdyz uz tady resite ty fotky, nevidim u sveho pomerne vtipneho komentare tu svou. A jakej jsem na ni sekac! :-)

harmex řekl(a)...

ja uz ji vidim, ty zavodniku jeden :)))
ale vite co se mi na tom BLOGu tak libi??
ze se dost dovime o Nepalu a o tom, jak se tam k+m maji...
asi to opet prehodnotim a budu vam psat z cest mejly...ktery si nikdo necte :-)) ale furt lepsi, nez cist tyhle pindy :))))
ps: test - estli k+m ctou i nase priblbly vzkazy :)) - jak je to s tou mBankou v Nepalu - facha to? vybiras zadaco? dik za info

Luboshak řekl(a)...

Ja si umim predstavit, ze kdybych nekdy nekam vycestoval (a jako ze se to klidne muze stat :-)) tak bych si rad cetl i tyhlety pindy :-))

harmex řekl(a)...

:))) TOMU ROZUMIM, ALE MUSIME SI STANOVIT I NAKY PRAVIDLA...aby se to tykalo vzdy i m+k, takze kazdej k pindam pridame i neco "jakoze" konstruktivniho - aby si k+m nemysleli, ze o ne nemam zajem :)))
takze zacinam - "o Marti sragorkach sme uz slyseli - a co ty kostej?? ha?? taky bolivie ci luxusni?:))"

marta a kosta řekl(a)...

protoze dneska celej den "makame" u akky, tak vase pindikoviny cteme. :)))
harmy, nechtel bys nam delat moderatora skupiny? :)) no ale zpatky k nepalu...
kosta: zatim mam hovno jako lusk ;) klepu to na futro. mBanka, hele, docela dobry, akorat s tema poplatkama si nejsem jistej. jednou si to odecte tak, jednou jinak (rozdil cca 80kc). budu jim psat mail. vic v mailu...

zkuste chlapi misto kecicek zjistit, proc nam sem nechodi smsky z o2 a t-mobil. a meli byste vedet, ze mame overeno, ze nam uz nekdo zkousel psat.. ;)

Bee řekl(a)...

Zdravim K+M. Uz dlouho nebyl zadnej prispevek ... moc "prace" u Akkyho nebo se nemuzete vyhrabat z hajzlu?? ... at to tady naonec nezbyde jenom na tech pindach :)

:: Hamrex: shodou okolnosti mBank taky mam a vybery z ATM jsou zadara prvni tri a pak je to celkem dost vosoleny. Jak je to v zahra nemam tuseni ale muzu se podivat az se dostanu ke smlouve

P.S. Kosto konecne jsem se dostal k tomu CD s podkladama k domku ve Vsenicich
P.P.S. Kosto to CD je poskrabany jako kraaaava a tudiz absolutne necitelny :(

harmex řekl(a)...

pic bee :)
dik za info, ale v cechech to znam...tam my 3 vybery staci uplne v poho a myslim, ze pak to stoji asi 19kc, coz zas neni tak moc..ale jinak mam s mbank zatim jen supr zkusenosti...
slo mi o to zahranici, pac oni se prsi v reklame, ze je t ov zahranici vsude zdarma...tak si totiz myslim, ze dole v reklame je asi dycky fontem 4kou napsano: pojmem zahranici chape moravu a slovensko :-))